Meteen naar de inhoud

De toekomst van de zorg

Op donderdagavond 25 januari sprak Roeli Mossel  bestuurder van de NNCZ vol passie tijdens de contactavond van het CPM over de toekomst van de zorg.

Een vergrijzend Nederland staat voor uitdagingen in de ouderenzorg: een groeiende zorgvraag; het aantal beschikbare zorgprofessionals dat afneemt; de budgetten die verminderen en het afnemen en/of gelijk blijven van het aantal beschikbare plaatsen in zorginstellingen.

Een helder inhoudelijk verslag vindt u  hier.

Voor het Seniorenplatform ben ik vooral benieuwd naar de verbinding met wat er in Hoogeveen in het zorglandschap gebeurd. Het probleem is helder: Wijkverpleging en artsen dreigen of zijn overbelast. Er komen niet meer verpleegkundigen en artsen. We moeten veel mee oplossen met de mensen om ons heen. Even bekruipt mij een gevoel van moedeloosheid. Ik ken mijn buren nauwelijks, zullen zij voor mij boodschappen willen doen? Zullen er mensen in de kerk zijn die meer doen dan een kopje koffie komen drinken? Mag ik ze vragen de vaatwasser uit te ruimen? Hoeveel contacten heb ik eigenlijk die ik zou durven vragen mij naar een dokter te rijden. Ik hoor dat er steeds meer digitaal kan en moet. Maar zal ik, als ik zorg nodig heb, nog wel om kunnen gaan met al die digitale middelen? 

Als ik even nadenk zie ik wel ontwikkelingen die een begin kunnen zijn van meer omzien naar elkaar. De inzet om de werkwijze van de Dorpscoöperatie Hollandscheveld met zij domein overstijgende inzet ook in te zetten in andere wijken en dorpen van Hoogeveen. De opzet van de Huizen van de buurt, waar je buurtgenoten ontmoet en je zorgen deelt en elkaar helpt. Huizen waarbij de SWW inzet op het welzijn van de buurt en de schakel vormt wanneer er meer nodig is dan hulp van buurtgenoten. De woon(-zorgvisie) van de gemeente, waarin aandacht voor het samen wonen van jongeren en ouderen die aandacht hebben voor elkaar. 

Het is allemaal nog nieuw en ik mis nog wel iets over het digitaalvaardig worden en blijven van ouderen, maar er is beweging. Duidelijk is ook wel dat we als senioren niet kunnen afwachten tot het ons overkomt. We kunnen ons voorbereiden. Door er over te praten in groepen vrienden, in verenigingen en kerken. Door erover te praten met de buren. 

Tenslotte, wanneer u een idee hebt laat het ons weten. 


Gijs Verstegen.